De sport kitesurfen is begonnen in de jaren 80, maar werd pas populair in de 21e eeuw. Voor het jaar 2000 waren er waarschijnlijk maar zo’n duizend kitesurfers op de wereld. In 2005 was het aantal gestegen tot bijna 100.000. Kitesurfen is ook algemeen bekend als kiteboarden en in sommige Europese landen als flysurfen. Het idee van kitesurfen is eenvoudig… gebruik een grote, krachtige vlieger voor stuwkracht en ga op een surfplank staan om hoge snelheden te bereiken. Met deze hoge snelheden kan iedereen verbazingwekkende en opwindende stunts uitvoeren!

Veel mensen vergelijken kitesurfen met skateboarden of snowboarden op het water. Jarenlang moesten mensen door een boot worden voortgetrokken om hoge Kitesurflessen Scheveningen snelheden te ervaren en die sport staat bekend als wakeboarden. Nu hoef je niet meer achter een boot getrokken te worden, maar heb je de kracht om elke beweging te controleren! Het is ook veel kosteneffectiever, aangezien een boot en benzine u duizenden dollars kosten. Aangezien er zoveel termen zijn voor de sport kitesurfen, houden we het bij de meest voorkomende termen. Kiteboarden is surfen op vlak water en kitesurfen is surfen op de golven.

Dus om meer details te geven en je echt een goed beeld te geven, stel je voor dat je een stang in je handen houdt en dat er een grote vlieger aan vastzit die je in specifieke patronen begeleidt. Dan spring je en als we springen zeggen, bedoelen we dat omdat er professionele kiteboarders zijn die niet alleen tot 60 voet kunnen springen, maar ook honderden meters over het water in de lucht kunnen blijven.

Je glijdt over het water, berijdt rusteloze en eindeloze golven, terwijl de wind je voortstuwt en je uiteindelijk optilt en je in de lucht zweeft. En dan, net zo plotseling, sta je weer op het water, de golven woest duwen en trekken aan je en je houdt je vast met alles wat je hebt.

De extreme watersport die bekend staat als kitesurfen biedt deze intense ervaring waar steeds meer mensen toe aangetrokken worden. Om aan deze sport deel te nemen, heb je een kern van kracht nodig, een beheersing van angst en een grenzeloze behoefte aan opwinding en adrenaline.

Kitesurfen kan een erg moeilijke en gevaarlijke sport zijn, zelfs als je weet wat je doet. De beste manier om gevaren tijdens het kitesurfen te vermijden, is door voldoende lessen te nemen van een getrainde professional, te beginnen met het leren van de basis. Enkele van de basisprincipes van kitesurfen zijn onder meer het lanceren van een vlieger, vliegen, landen, controle over de bar en veiligheid.

Veel mensen voelen zich aangetrokken tot de sport vanwege de intensiteit en schoonheid ervan en zijn gebiologeerd door bekwame professionals soepel over de golven te zien rijden en moeilijke trucs en salto’s in de lucht uit te voeren. Omdat kitesurfen een combinatie is van zowel kiten als surfen, moet je leren hoe je zowel de kracht van de wind als de kracht van het water kunt beheersen. Beide zijn extreem krachtige krachten die je zwaar kunnen verwonden als je niet weet hoe je met de elementen moet omgaan en ook als je geen veiligheidsmaatregelen neemt. Om de best mogelijke kitesurfervaring te hebben, moet je zo veilig en goed opgeleid mogelijk zijn.

De snelst groeiende watersport van de laatste jaren is kitesurfen. De vliegerwereld is heel bijzonder, maar net als bij veel buitensporten gaat het ook om de ‘dingen’ en de sensatie van de scheiding van de normale wereld.

Wereldwijd staan Cabarete, Cumbuco, Hurghada, Isla Margarita, Fuerteventura bekend om hun ideale omstandigheden.

Kitesurfen in het Caribisch gebied groeit snel en Aruba is een van de plekken waar je moet zijn.

Geschiedenis

Kitesurfen is een Nederlandse uitvinding. In de 19e eeuw werden vliegers gebruikt om boten te trekken. In 1977 was het de Nederlander Bert Panhuis die hem met een vlieger rechtop op het water voortsleepte.

Acht jaar later ontwierpen twee broers een vlieger met opblaasbare delen zodat ze direct vanaf het water konden starten.
De materialen worden nog steeds ontwikkeld en opnieuw ontworpen.

Rond 1996 begon het pionieren met kitesurfen, vooral in Zuid-Frankrijk en op Hawaï. Een jaar later werden de eerste wereldkampioenschappen gehouden in Hawaï.

Structuur

Voordat je hoog boven de zee hangt en een grote sprong maakt heb je al vele meters gesport.

Op Aruba, maar ook in Nederland of andere kitesurfspots in de wereld bieden scholen zogenaamde pakketten aan. In drie of vier lessen (a 1,5-2 uur) maak je je eerste zetten op het bord. Al het materiaal is bij de prijs inbegrepen en er zijn meerdere mensen die over je waken.

Bijna overal is dit de procedure:

1e sessie: Leren omgaan met de vlieger en het gevoel krijgen.

2e sessie: les bodydraggen. Laat tijdens deze les je lichaam meeslepen door het water hangend aan de vlieger en leer diverse bedieningselementen.

3e sessie: Waterstartles. Je eerste meters op het board.

De prijzen op Aruba zijn redelijk.

– Kitesurfpakket (3 lessen, in totaal vijf uur kitesurfen) rond de $ 350 – inclusief uitrusting en boot.
– Huur kitesurfmateriaal: 2 uur ca. $ 100,- (incl. materialen, boot).

Vlekken

De twee bekendste kitesurflocaties op Aruba zijn: Fisher Mans Huts (boven Marriott hotel) waar je alleen kunt Kiten voor 10.00 uur en na 16.00 uur en Boca Grandi (gevorderden). Aruba heeft het hele jaar door passaatwind (NO Passat) en de temperatuur is constant rond de 27 graden (watertemperatuur ongeveer 25 graden).

Om te beginnen heb je kitesurfuitrusting nodig. Gelukkig zijn er niet al te veel stukken. Je hebt een vlieger, een stuurstang met lijnen, een board en een harnas nodig. De meeste kitesurf kites worden verkocht met de stuurstangen zodat je ze tegelijk kunt kopen. Als je een beginner bent, zou je een helm moeten overwegen voor veiligheidsdoeleinden en als je gaat kitesurfen in koudere wateren, is een wetsuit aan te raden. Het enige waar je echt in moet investeren is een goede kitesurf kite. We hebben er veel getest, zoals de Liquid Force Havoc en vliegers van Waroo en Nemesis. We hebben het gevoel dat Liquid Force aan de top van hun spel staat en dat ze op dit moment de beste vliegers ontwikkelen. Als je je afvraagt wat dit allemaal gaat kosten, volgt hier een korte samenvatting. Gloednieuwe kitesurfvliegers kosten tussen de $ 500 en $ 1700, afhankelijk van de maat en het merk. Nieuwe borden kunnen $ 500 tot $ 800 kosten. Gelukkig kun je, als je wat online onderzoek doet, een aantal echt goede koopjes vinden. Het goede nieuws is dat, aangezien kitesurfen nog steeds een nieuwere sport is, er voortdurend nieuwe technologie is die altijd verbetert. Dat gezegd hebbende, koop geen vlieger die ouder is dan een of twee jaar omdat deze misschien niet zo veilig is als de nieuwste vliegers.

Nu je een idee hebt van de geweldige sport die kitesurfen is, bel een van je lokale instructeurs en meld je aan voor lessen. Al na één of twee lessen vlieg je boven het water.