Nu het koude weer nadert, vergeten veel mensen dat het gemakkelijk is om te koud te worden en het lichaam te beschadigen door het bloot te stellen aan koud en nat weer. Sommige mensen bezwijken zelfs voor de gevolgen van te koud en nat zijn. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om jezelf te beschermen tegen te veel blootstelling aan de elementen wanneer je eropuit moet.

Draag thermisch ondergoed onder je gewone kleding.
Thermisch ondergoed is speciaal gemaakt om het lichaam geïsoleerd te houden. Het heeft een specifiek ontwerp dat warmte vasthoudt. Sommige bevatten zelfs een materiaal dat vocht van het lichaam wegtrekt. Als het thermisch ondergoed van wol is gemaakt, behoudt het thermisch ondergoed zijn isolerende eigenschappen als het nat wordt.

Laag je kleding in Verwarmde bodywarmer plaats van één groot omvangrijk item te dragen.
Met laagjes kun je je gemakkelijker aanpassen aan de temperatuur door kleding uit te trekken of toe te voegen zonder je helemaal uit te kleden. Als je het te warm hebt, gaat je lichaam zweten. Door het vocht koelt je lichaam flink af. Dit kan rampzalig zijn als je lichaamstemperatuur plotseling daalt als je wordt blootgesteld aan de elementen.

Zorg ervoor dat er ruimte is voor luchtcirculatie in je kleding.
Luchtzakken in je kleding zorgen ervoor dat je lichaam de lucht kan verwarmen en je huid kan ademen. Als je kleding draagt die te strak zit, kan je lichaam niet ademen en gaat het zweten. Losse kleding kan je voorzien van de warme luchtzakken die je lichaam nodig heeft om comfortabel te blijven.

 

Kies kleding die praktisch is in plaats van stijlvol.
Sommige mensen komen misschien in de verleiding om het eerste kledingstuk te kopen dat er trendy uitziet. Trendy is niet altijd warm. Je hebt genoeg materiaal nodig om je lichaam te bedekken in plaats van ermee te pronken. Onthoud dat buiten zijn in de elementen niet hetzelfde is als een modeshow. Je kunt binnenshuis pronken met je stijlvollere kleding, waar je gezondheid geen risico loopt.

Sla geen handschoenen of sjaals over.
Handschoenen beschermen uiteraard je handen en vingers tegen de elementen. Een sjaal bedekt de blootgestelde delen van je gezicht die een hoed niet kan bedekken. Doe je sjaal losjes over je mond. Door in de sjaal te ademen, wordt de sjaal van binnenuit opgewarmd als je uitademt. Het is een geweldige manier om je eigen gezicht zelf te verwarmen.

Beweeg zoveel mogelijk als je bij extreme elementen buiten moet zijn.
Beweging zorgt voor lichaamswarmte. Als je beweegt, circuleert er bloed door je hele lichaam. Als je ooit bij vriesweer buiten bent, kan het helpen om je lichaam warm te houden door enkele snelle marsbewegingen te maken of rond te lopen.

Vergeet niet om zoveel mogelijk naar binnen te gaan en probeer niet te lang buiten te blijven bij erg koud weer. Trek alle natte kleding uit zodra je binnen bent en trek meteen warme en droge kleding aan. Als je goed gekleed was toen je buiten was, zal het niet lang duren voordat je je weer op je gemak voelt.